מאת ענת שביט

רוצים לכבוש את עולם סטיילינג המזון? מעניין אתכם ליצור תמונות אוכל מגרות? פאולין שובל משתפת אותנו בחוויה שלה כמעצבת מזון, ונותנת את הטיפים לפריצה בתעשייה …
תפקידו של סטייליסט מזון הוא להיות אחראי על האוכל לצילומים ולסייע ביצירת תמונות פרסומיות מגרות ויצירתיות. כאלו שלא נוכל לעמוד בפיתוי לרצות ללקק את המסך. הסטייליסטית המנוסה פאולין שובל מסבירה בדיוק מה כולל התפקיד: מיכולות קולינריות מעולות ועד לבניית קונצפטים להפקות פרסומיות הבאות.
איך התחלת כסטייליסטית מזון?
התחלתי את הקריירה שלי בטלוויזיה ככתבת ועורכת תוכן, אולי בגלל זה עולם הוידאו הכי קרוב ללבי. את דרכי בעולם האוכל התחלתי בתכנית ראליטי, ״מאסטרשף 3״. אחרי ההשתתפות בתכנית, עברתי לכתוב למגזינים ״דרך האוכל״ ו״להיות הורים״ ואף כתבתי ספר בישול. לא היה לי ניסיון בסטיילינג מזון לפני זה אך גיליתי שזה מאוד מאוד שונה מבישול. זה היה לפני 8 שנים. אני עדיין כותבת מדור אוכל במגזין נשים, אך בעיקר , משתתפת בעשרות הפקות פרסומיות מהגדולות בארץ.
נשמע שאת עסוקה! איך נראה יום עבודה ממוצע שלך?
אני מסדרת את רכבי בערב לפני, יוצא מהבית בשעה 6:30 בבוקר. מכינה או מסגננת בין 5 ל30 מנות במהלך היום. בדרך כלל אנחנו עוצרים לארוחת צהריים ומסיימים בערך 18:30 בערך. ברוב הימים יש לי עוזרת סטיילינג שתעזור לי להכין את המנות ולנקות. תלוי איפה מצלמים ומה אופי של יום הצילום, אני חוזרת הביתה בין 19:30 ל 22:00.
ביום שאין צילומים, אני בדרך כלל משתתפת בישיבות הפקה, מכינה מצגות או עושה קניות עבור ההפקות.
מה נוכל למצוא בתיק שאת לוקחת לצילומים?
יש לי תיק גב גדול עם ציוד סטיילינג קל וגם ארגזים גדולים של כלים שאני לוקחת איתי לאולפנים, הם מכילים כל מה שאולי אצטרך, כמו כלי הגשה, סכינים, מנדולינה, זסטרים, מיקרופליין, מברשות, צבעי מאכל, מדחום וקולפן. אני מסוגלת להקים השטח מטבח של ממש הכולל בלנדר, מערבל, פלטת בישול, צ׳יפסר, סירים ומגוון כלי בישול אחרים.
האם יש מאכלים מסויימים שקשה יותר לעצב אותם מאחרים? מה המנה הכי קשה לעיצוב?
מאכלים חומים ואוכל ביתי, כגון חמין לזניה ותבשילים, הם מסובכים במיוחד. על מנת להכניס קצת צבע, אני מוסיפה בהם מרכיבים גולמיים או עשבי תיבול טריים כדי ״להחיות״ את המנה. סלטים הם גם קשים מכיוון שכל מרכיב צריך למצוא את מקומו המדויק והעלים מאבדים מטריותם מהר מאוד. אני משתמשת בבקבוק ספריי קטן כדי להחזיר את הלחות לירקות. גם לעבוד עם גלידות זה מאתגר מאוד: צריך להכין את כל מרכיבי התמונה מראש יחד עם הצלם: זה כולל כיווני תאורה והפרופס, כך שברגע שהגלידה יוצרת מהמקפיא נהיה מוכנים לצלם אותה במהירות.

יש הרבה סרטונים שרצים ברשת עם כל מיני טריקים שעוזרים לאוכל להיראות מעורר תיאבון: כגון דבק בדגני הבוקר וריסוס בגליצרין בשביל ברק – האם זה נכון?
בעיקר, בעולם הוידאו אין ברירה וחייבים לפתור כל מיני בעיות הקשורות לאורך חיים המנה או לתנועה מסוימת שאי אפשר לבצע אותה באופן טבעי, כמו למשל זילוף מושלם מבקבוק רוטב. לרוב, בצילומי סטילס אני עובדת עם אוכל אמיתי. לפעמים אני מדגישה פסי גריל על ההמבורגר כדי שיהיו בדיוק במקומות המכונים או משתמשת בצבע מאכל כדי להגיע לגוון קציצה מדויק… בצילומי הפרסומת ל״קוקה קולה מנגו״ חתכתי קרוב לארגז מנגו שלם עד שיצא חיתוך מושלם!

מה תהיה העצה שלך לצעירים שמעוניינים לפתח קריירה כסטייליסט אוכל?
זה תחום עם הרבה אחריות שדורש לפעמים לפתור בעיות תוך כדי יום צילום. אני לא יכולה להרשות לעצמי לומר ל-40 אנשי צוות: חכו! יש לי כאן בעיה קטנה… אני חייבת למצוא פתרונות כאן ועכשיו לכן מאוד חשוב להתנסות וללמוד כל הזמן. הדרך הטובה ללמוד ולהכיר לקוחות היא לסייע למעצבי מזון אחרים. לאחר מכן, זה יכול לקחת חודשים נוספים עד לשנה להשיג עבודה משלך.
האם יש קורסים או כישורים רלוונטיים שהיית ממליצה לרכוש, או שהניסיון חשוב יותר?
בתור התחלה, די חיוני ללמוד בבית ספר לבישול וגם ללמוד צילום. בעבודה כמעצב מזון אתה צריך לדעת להכין הכל מכל, החל ממאפה ועוגה בת שלוש קומות ועד לבשר או דגים. יש הרבה סטייליסטים, כמוני, שהם אוטודידקטים, אבל היום זה שונה. לכן, אחרי שנים של מחשבות בנושא, החלטתי לפתוח קורס סטיילינג מזון וללמד תלמידים על המקצוע הנפלא שלי. הקורס מיועד לאנשים שיש להם קצת ניסיון בתחום הבישול או צילום, או שניהם. גם צלמי אוכל באים ללמוד בקורס כי ברוב המקרים הם עובדים לבד, ללא סטייליסט לצידם. גם אנשי ארט שכבר עובדים בתעשייה ואין להם מספיק ניסיון עם האוכל, או פשוט אנשים שרוצים לעשות סוויץ׳ בחיים ולהתחיל בקריירה חדשה.

איזה טיפ היית נותנת לחובבי צילום שרוצים לשפר את מראה האוכל שמצלמים?
יש הרבה דברים קטנים שיכולים לעשות הבדל גדול. לא כדאי לצלם בתאורה של הבית, אלא רק בתאורה טבעית – ליד חלון גדול. קחו צלחות קטנות בצבעי נייטרליים (לבן או תכלת) כדי שהאוכל ייצא במיטבו. לא כדאי לבשל את הירקות יותר מדי כדי שישמרו על צבעם הטבעי ותשמרו על פשטות – יותר מדי עומס ואביזרים רק יסבכו את התמונה. אם יש אלמנט בצבע אחד, נסו לשלב עוד אלמנטים באותו הצבע או בצבעוניות נגדית. את גלגל הצבעים המשלימים והנגדיים ניתן למצוא בקלות ברשת…
מה לדעתך שגוי בתפיסה של אנשים בנוגע לעבודה שלך?
״סטייליסטית מזון״ נשמע זוהר אך בפועל זו עבודה קשה, שעות ארוכות על הרגליים ויש אחריות גדולה מאוד על כתפייך. אבל עם כל זה, אני בהחלט אוהב את העבודה שלי ולא הייתי מחליף אותה בעולם.
למידע נוסף, בקרו באתר האינטרנט של פאולין שובל או עקובו אחריה באינסטגרם. ספרה של פאולין ״קלין איטינג לכל המשפחה״ זמין בחנויות וברשת באתר של הוצאה לאור ״דני ספרים״.
