מתכון לאורז מושלם: איך עושים?

איך מכינים אורז?

להכין  אורז: אולי למישהו זה ישמע פשוט מדי, אבל לא נולדים עם ידע. גם  את הדברים  הפשוטים ביותר צריך ללמוד להכין,  מתישהו. טוב כשיש אימא או סבתא או שכנה שיכולה ללמד אותכם להכין מנה כל  כך  פשוטה וכל כך מסובכת: אורז. ואם אין? לכן,  אני כאן! 

בעצמי למדתי להכין  אורז מחברה ושכנה טובה, עירקית במקור, שהייתי ידועה כבשלנית נהדרת. בסרטון זה תוכלו לצפות בכל שלבי ההכנה. על מנת שיהיה לכם  קל, יש גם מתכון.

מה הוא אורז?

האורז הוא דגני בוקר ממשפחת Poaceae (בעבר עשבים), שגדלו באזורים טרופיים, סובטרופיים וחמים ממוזגים לפירותיה, או קריאופסיס, עשיר בעמילן. 

המונח אורז מתייחס לרוב לדגנים שלו, המהווים חלק מהיסוד בתזונה של אוכלוסיות רבות ברחבי העולם, במיוחד בדרום אמריקה, אפריקה ואסיה. זהו הדגנים המובילים בעולם לצריכה אנושית (לבדו הוא מהווה 20% מדרישות אנרגיית המזון העולמית), השני אחרי התירס לטונוס שנקטף. אורז הוא האוכל העיקרי של המטבח האסייתי, הסיני, ההודי והיפני.  במובן הזה, חשיבות האורז עד כדי כך  גדולה, שבשפות מסוימות, אין הבדל בין המילים "אוכל" ו"אורז".

סוגי האורז

ישנם יותר מ 100,000 זני אורז, מתוכם 8,000 משמשים למאכל. ריכוז החומרים עמילוז ועמילופקטין (המרכיבים העיקריים במולקולת העמילן) הוא זה שקובע את רמת הדביקות של האורז וזמן הבישול שלו. ככל שהאורז עשיר יותר בעמילוז, לוקח יותר זמן לבשל אותו וגם לאחר בישול ממושך הדגנים לא נדבקים. לעומת זאת, ככל שתכולת העמילופקטין גבוהה יותר, כך האורז "דביק" יותר.

ניתן לחלק את הזנים השונים של אורז (דגנים) על פי שני קריטריונים: גודל הדגנים והשייכותם לסוג אורז בעל מאפיינים מיוחדים. בין  סוגי האורז מבדילים:

אורז בעל גרגר ארוך, שגרגריו חייבים להיות בגודל של לפחות 7 עד 8 מ"מ והם עדינים למדי. כשהם מבושלים, הגרגרים מתנפחים מעט, צורתם נשמרת והם לא נדבקים כמעט כלל. אלה אורז המשמשים לעיתים קרובות להכנת המנות העיקריות, או כתוספת.

אורז בינוני, שגרגריו רחבים מהאורז הקודם (היחס בין אורך לרוחב משתנה בין 2 ל -3) ואשר מגיעים לאורך בין 5 ל 6 מילימטרים. לרוב אורז מסוג זה מעט דביק יותר מאורז ארוך.

אורז קצר גרגר, אורז עגול, או אורז דגנים סגלגל, הוא הזן הפופולרי ביותר לקינוחים או ריזוטו. הגרגרים הם בדרך כלל 4 עד 5 מ"מ ורוחב 2.5 מ"מ. לעתים קרובות הם דבקים זה בזה.

אנו מבדילים לעיתים קרובות בין אורז גלוטני אסייתי (שגרגריו לרוב ארוכים או בינוניים ומתכווצים זה לזה), אורז מבושם שיש לו טעם מסוים (בסמטי הוא הידוע ביותר במערב), או אורז ריזוטו ( שהוא בדרך כלל אורז עגול או בינוני, כמו ארבוריו או קרנארולי).

בנוסף, זנים שונים משמשים באזורים שונים בעולם לקבלת צבעי אורז שונים, כמו אדום (מדגסקר), צהוב (איראן) או אפילו סגול (לאוס).

כותרת גדולה מעניינת וייחודית

אופן ההכנה:

1. בוחרים את האורז הנכון (בסמטי, יסמין או פרסי), שוטפים היטב, מסננים.

2. מטגנים אותו בשמן 2 דקות, מוסיפים את המים הרותחים ואת המלח.

3. סוגרים את הסיר, מרתיחים, מנמיכים את הלהבה, מכסים ומבשלים 17 דקות (פלוס מינוס 2 דקות).

4. כאשר רואים "חורים" על פני האורז, מוסיפים כף חמאה (לא חובה) ומכסים.

5. מכבים את האש ונותנים לאורז להתבשל על אדים במשך 5-10 דקות. בסוף פותחים ומערבבים בעדינות.

מרכיבים:

1 כוס אורז

2 כפות שמן

1/2 כפית מלח

מים רותחים 2 כוסות

1 כף חמאה - (לא חובה)

טיפים

זכרו לשטוף ולהשרות אורז בסמטי במים לפני הבישול.

עם מכסה בסגור, מכבים את האש בסוף הבישול ונותנים לאורז לנוח כחצי שעה. כך תחסכו גם באנרגיה ותקבלו אורז רך מלא ארומה. 

צילום :אייל ג'מילי, FooFood

https://www.facebook.com/FooFoodStyling

בואו לבקר בדף האינסטגם שלי. עוד מתכון? אולי אחד מאלה יעניין אותך...

ניוקי תפוח אדמה בקרם פלפלים קלויים

ניוקי תפוח אדמה בקרם פלפלים קלויים

  הידעתם ש… פלפל הוא, בעצם, פרי ולא ירק פלפל בצבעים שונים גודל …

פוקצ'ה בדקה לשבועות

פוקצ'ה בדקה לשבועות

מאת פאולין שובל אורחים בדלת? פוקצ'ה מוכנה בדקה זה אפשרי? כנראה שלא נצליח לברוח

בודהה בול למתחילים

בודהה בול למתחילים

איך הופכים סלט פשוט למאכל שכבש את הרשת? מדוע קוראים לזה "קערה של בודהה"?

pao4

נעים להכיר!

שמי פאולין שובל, אני - סטייליסטית מזון. את דרכי בעולם הקולינרי התחלתי בתחרות בישול "מאסטר שף 3", שם זכיתי בהכרת הקהל ועד היום אני מחזיקה בשיא מנות מצטיינות של כל העונות. מאז שעברתי את החוויה המיוחדת הזו, אני עוסקת בסטיילינג מזון עבור לקוחות בכירים במשק, מפתחת מתכונים ומוצרים לתעשייה. בין השאר, אני יוצרת תוכן שיווקי ברמה גבוהה כגון: כתבות בעיתונות, פרסומות, סרטוני תדמית וספרים. לאחרונה, יצא לאור הספר הבישול הראשון שלי "קלין איטינג - לאורח חיים בריא ומאוזן לכל המשפחה". אני מקווה שתהינו מהמתכון שלי. כתבו לי איך יצא המתכון ובואו לבקר בדף האינסטגרם שלי.כך נוכל לשמור על הקרש ולהתעדכן לגבי מתכונים וחוויות קולינריות חדשות!

תוכן קולינרי ישראלי איכותי
powered by foody

אודות המחבר

השארת תגובה