סופגייה קטנה ומתוקה
את חג החנוכה המתקרב אפשר להרגיש וגם להריח. עוד לא הספקנו לפרק את הסוכה וכבר מאפיות וסופרמרקטים מציגים לציבור את "הסנוניות הראשונות" – סופגניות במילוי ריבה מצופות אבקת סוכר. מאוחר יותר, כאשר ההכנות לחג יגעו לשיאן, נראה סופגניות מסוגים שונים ובמילויים אקזוטיים יותר. כרגע, זה בעיקר לילדים ולאוהבי הז'אנר.
השנה החלטתי להשקיע גם אני ואספתי עבורכם את המתכונים המוצלחים ביותר של סופגניות מכל הסוגים והמינים. הדירוג הוא על סמך הטעם האישי שלי בלבד. על טעם וריח, כידוע, אי אפשר להתווכח בלי סוף, לכן כולם מוזמנים לכתוב תגובות ולהביע את את דעתם. על דבר אחד כולם יסכימו – חשוב להשתמש בסיר טיגון איכותי.
מקום 1 – סופגניות בנוסח איטלקי
או זפולה – סופגנייה איטלקית המבוססת על תפוח אדמה! נשמע מפתיע? מבטיחה לכם שמדובר בסופגנייה הכי נימוחה ועסיסית שאכלתם! באיטליה נוהגים לאכול אותה עם קרם לימון או בציפוי סוכר וקינמון, פשוט וטעים. את הזפולה הגשתי גם במסגרת משימת אוכל רחוב ב"מאסטר שף", מיותר לציין שלקחתי את המשימה ובגדול! אגב, מאוד קל להפוך את המתכון למתכון ללא גלוטן – מספיק להחליף בקמח ללא גלוטן את הקמח הרגיל.
אופן ההכנה:
- מרסקים את תפוחי האדמה (שבושלו במים רותחים עד לריכוכם) למחית אחידה בעודם חמים. שופכים את הקמח על משטח העבודה בצורת לוע “הר געש”.
- שמים במרכז את כל המרכיבים ביחד: חמאה, תפוחי האדמה, שמרים, מלח, סוכר וביצים. מערבבים בעזרת מזלג את הכל עד לקבלת בלילה אחידה. אט-אט, מוסיפים בהדרגה את הקמח שמסביב, עד שכולו נספג לתוך הבצק.
- יוצרים כדור בצק ומניחים אותו במקום חמים לתפיחה במשך כ-20 דקות.
- יוצרים מהבצק כדורים בגודל של אגוז, מניחים על מגש מקומח לתפיחה נוספת, מכסים ומשאירים במקום חמים לחצי שעה.
- על אש בינונית, מחממים במחבת שמן לטיגון.
- כאשר הסופגניות מוכנות לאחר הטיגון, ממלאים אותן בריבה או ממרח שוקולד, מפזרים מעל אבקת סוכר ומגישים.
מרכיבים:
- 500 גר’ תפוחי אדמה מבושלים
- 700 גר’ קמח
- 4-5 ביצים בגודל בינוני
- 100 גר’ חמאה רכה
- 2 כפות שמרים יבשים
- גרדת לימון/תפוז
- קורט מלח
- 2 כפות סוכר
- שמן צמחי לטיגון
- ריבה למילוי
- אבקת סוכר
מקום 2 – אצבעות פיה
אולי המראה לא שירגתי לגמרי, אך הטעם מצדיק את שינוי: מדובר בסופגניה פריכה ונימוחה מאוד. מתכון בעדיבות חברי היקר ושף קונדיטור מוכשר סטפאן לייק.
אופן ההכנה:
- מערבבים בקערת ערבול את הביצים, סוכר, תמצית וניל ורום, סוכר וניל, שמרים ושמן עד לקבלת בלילה אחידה.
- מוסיפים את הקמח ואת המלח ולשים עד לקבלת בצק רך מאוד, לא נוזלי מידי וקצת דביק.
- מקמחים את שולחן העבודה והידיים ובעזרת כפית לוקחים פיסות מהבצק ומגלגלים על השולחן בצורת אצבעות אובליות, מניחים אותן על השולחן המקומח.
- משאירים למנוחה מכוסה בניילון למשך כ- 15 דקות.
- מחממים שמן לטיגון עמוק על אש בינונית וכשהשמן חם, מניחים בעדינות את האצבעות בשמן ומטגנים משני הצדדים עד קבלת צבע זהוב. מניחים בצלחת על נייר סופג.
- אחרי יבוש וקירור, ניתן לפזר בעזרת מסננת אבקת סוכר, או לגלגל בקערית עם סוכר לבן.
- להגיש במנג'טים צבעוניים או בקערה.
מרכיבים ל30 יחידות:
- 2 כוסות קמח (300 גרם)
- 1/2 שקית שמרית
- 1/2 שקית משפר
- 2 ביצים גודל L
- 1/4 כוס סוכר (50 גרם)
- 1/4 כוס שמן (50 גרם)
- 1 כפית תמצית וניל או שקית סוכר וניל
- 1 כפית תמצית רום או ארק
- קורט מלח
- גרידה דקה מתפוז
- שמן לטיגון עמוק
- אבקת סוכר או סוכר לבן לקישוט
מקום 3 – מיני דונאטס
דונאטס הוא בעצם סופגנייה עם חור במרכז, מצופה בגלייז צבעוני ומקושט בסוכריות צבעוניות. להבדיל מסופגנייה רגילה, דונאט בעיני חגיגי יותר, אך בעצם מדובר בדיוק באותו המתכון, רק בצורה שונה.
אופן ההכנה:
- בקערת מערבל עם וו לישה מכניסים את כל החומרים פרט לחמאה הרכה.
- לשים במהירות נמוכה כ-4 דקות תוך כדי הוספה הדרגתית של קוביות החמאה.
- לשים עוד 4 דקות במהירות גבוהה עד לקבלת בצק רך וגמיש.
- יוצרים בקערה כדור מקומח ומשהים אותו במקרר מכוסה לכ-30 דקות.
- מרדדים את הבצק למלבן בעובי של כס"מ וקורצים צורה עגולה ועוד עיגול קטן יותר במרכז.
- מחממים שמן בסיר (לפחות 2 ס"מ עומק) מרימים את הדונאטס בעזרת כף שטוחה משומנת ומחליקים בעדינות לתוך השמן החם (C°175) ומטגנים דקה מכל צד עד להזהבה. מצננים על נייר סופג.
מרכיבים ל- יחידות 20:
- 1/2 3 כוסות קמח מנופה (500 גרם)
- 1/2 שקית או 1/2 קובית שמרית
- 2 ביצים L
- 1 כפית מלח
- 1/4 כוס סוכר (50 גר')
- שקית סוכר וניל או כפית תמצית וניל
- כף רום
- חבילה קטנה של חמאה רכה (100 גר')
- כ1/2 כוס חלב (125 מ"ל)
- 1 ביצה טרופה למריחה
- שמן לטיגון עמוק
- לקישוט, אבקת סוכר, סוכר גבישי, סוכריות צבעוניות…
מקום 4 – סופגניית בריוש
מתכון מושלם לסופגנייה עשירה וטעימה. אפשרי לא רק לטגן, אלא גם חאפות אותן בתנור על מנת להוריד ברמת השומן. לספגניות אפויות, לא לשכוח למרוח אותן בביצה טרופה! מחממים תנור ל-180 מעלות ואופים אותן עד לקבלת צבע חום בהיר יפה (תלוי בגודלן, בין 15 ל-25 דקות). מתכון בעדיבות שף קונדיטור סטפן לייק.
אופן ההכנה:
- בקערת מערבל עם וו לישה מכניסים את כל החומרים פרט לחמאה הרכה.
- לשים במהירות נמוכה כ-4 דקות תוך כדי הוספה הדרגתית של קוביות החמאה.
- לשים עוד 4 דקות במהירות גבוהה עד לקבלת בצק רך וגמיש.
- יוצרים בקערה כדור מקומח ומשהים במקרר מכוסה לכ-30 דקות.
- מחלקים את הבצק ל-20 יחידות (כ-50 גרם ליחידה) ומכדררים בעזרת כף היד בתנועה מעוגלת.
- מניחים עם מרווחים בשני מגשי אפיה מרופדים בנייר אפייה משומן.
- מכסים במגבת ומשהים לתפיחה כ-40 דקות עד להכפלת הנפח.
- מחממים שמן בסיר (לפחות 2 ס"מ עומק) מרימים את הסופגנייה בעזרת כף שטוחה משומנת ומחליקים בעדינות לתוך השמן החם (C°175) ומטגנים דקה מכל צד עד להזהבה. מצננים על נייר סופג.
- ממלאים בריבה ומצפים באבקת סוכר למראה הקלאסי.
מרכיבים עבור כ-20 סופגניות:
- 1/2 3 כוסות קמח מנופה (500 גרם)
- 1/2 שקית או 1/2 קובייה
- 2 ביצים L
- 1 כפית מלח
- 1/4 כוס סוכר (50 גר')
- שקית סוכר וניל או כפית תמצית וניל
- כף רום
- 100 גר' חמאה רכה
- כ1/2 כוס חלב (125 מ"ל)
- שמן לטיגון עמוק
- למילוי: ריבת תות איכותית, ממרח שוקולד או אחר…
- לקישוט, אבקת סוכר, סוכר גבישי, סוכריות צבעוניות…
סופגניות בריאות טבעוניות
סופגניות בריאות אפשריות גם בגרסה טבעונית. תוציאו מרשימת הקניות שמן לטיגון: הסופגניות שלנו אפויות על מנת להפחית בכמות השומן. כמו כן, החלטתי להוריד את רמת הסוכר על ידי שימוש במילוי על בסיס קרם אבוקדו ולוותר על הריבה המסורתית. זיגוג בטעם קפה עדין מוסיף המון אלגנטיות למנה. בהחלט שווה לנסות בחג הזה!
אופן ההכנה:
- בסיר מביאים לרתיחה את חלב הסויה, השמן, סירופ המייפל והסוכר.
- מסירים מהאש ומצננים עד לטמפרטורת הגוף.
- מוסיפים את השמרים לתערובת ומערבבים היטב. מניחים בצד למשך 5-10 דקות.
- בקערת מיקסר, שמים 4 כוסות קמח והמלח, ומוסיפים את התערובת הרטובה ומערבבים בעדינות, לאחר מכן לשים היטב במשך 4 דקות.
- מכסים במגבת ומניחים להתפחה במקום חמים למשך שעה.
- לאחר הכפלה אחת, מוסיפים את 1/2 כוס הקמח הנותר (או עד שהבצק מפסיק להיות דביק). מערבבים היטב ונותנים לבצק לנוח במשך כ -10 דקות.
- על משטח מקומח יוצרים כדורים בגודל של אגוז ומניחים אותם על דף נייר אפייה משומן, משאירים במקום חמים להתפחה.
- מחממים תנור ל 180 מעלות. אופים את הסופגניות במשך 10-11 דקות, או עד לקבלת צבע חום בהיר יפה. מוציאים מהתנור ומצננים על השיש.
- בזמן שהסופגניות מצטננות, מכינים את הזיגוג: בקערה, מערבבים אבקת סוכר עם כף אספרסו. במידת הצורך מוסיפים מעט מהקפה עד לקבלת זיגוג במרקם של שמנת מתוקה. שמים בצד.
- מכינים את קרם האבוקדו: קולפים את האבוקדו ומסירים את הגלעין. שמים בבלנדר יחד עם מיץ הלימון ואבקת הסוכר. מרסקים היטב עד לקבלת מרקם חלק לגמרי. טועמים ומתקנים תיבול עם סוכר או מיץ לימון. מעבירים לתוך שקית זילוף.
- ממלאים את הסופגניות בקרם האבוקדו.
- טובלים אותן בזיגוג, מניחים על גבי משטח מכוסה בנייר אפייה עד להתייבשות. מגישים.
מרכיבים עבור כ-20 יח':
- 2 כוסות חלב סויה (בטעם וניל)
- 1/3 כוס שמן שקדים
- 1/3 כוס סירופ מייפל או אגבה *
- 1/2 כוס סוכר חום דמררה
1 שקית שמרים (או 2 כפות שמרים יבשים) - 1 כפית מלח ים
- 4 – 4 1/2 כוסות קמח כוסמין
ציפוי אספרסו:
- 1 אספרסו חזק
- 4 כוסות אבקת סוכר
לקרם אבוקדו:
- מיץ מלימון אחד
- 2 אבוקדו בשלים
- 4 כפות אבקת סוכר
עוד מתכון? אולי תמצאו עניין באחד מאלו …
השארת תגובה